Cei care iubesc florile i-si doresc sa le aiba inflorite in gradina de primavara devreme pana toamna tarziu. Puteti planta in gradina multe plante decorative aspectuoase: arbusti, arbori, ierburi ornamentale dar florile de vara vor fi cele care, plantate sub, langa sau intre ele, vor da farmec, parfum si culoare spatiului verde din jurul cladirilor, locuintelor. Florile de vara trebuie plantate in asa fel incat sa ocupe locurile unde calitatile lor onamentale sa se evidentieze la maxim. Putem numi flori de vara, plantele pe care le semanam primavara, care infloresc vara, fac seminte si vara tarziu sau toamna mor.
Cel mai devreme in martie, dupa dezghetarea solului, se pot planta florile bienale: panselute, nu-ma-uita, banutei dar ele vor inflori pana la inceputul verii, sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie, cand trebuie schimbate cu florile de vara.
Daca optati pentru plantarea florilor de vara, fara a fi precedata de cele de primavara, cel mai repede se recomanda a fi plantate in mai dupa trecerea pericolului de inghet tarziu. Florile de vara in general sunt de origine tropicala sau mediteraneana, suportand cu greu diminetile cu temperaturi de 3-4 °C, care le scad rezistenta si devin sensibile la boli si daunatori. Plantarea ideala a florilor de vara ar fi dupa 12-14 mai, insa multi o considera tarzie si i-si asuma riscul de inghet plantad mai devreme.
Florile de vara: pot fi plantate in roduri, rabate, bordure, in jardiniere si vase ornamentale. Puteti planta asociat specii cu aceleasi necesitati fata de factorii climatici de exemplu Pufuleti (Ageratum houstonianum) cu Craite (Tagetes patula) sau plante apartinand aceluias gen si specie de aceeasi culoare sau cu un colorit diferit de exemplu Begonii (Begonia semperflorens), sau Petunii (Petunia hybrida). Variatiile sunt infinite si depind doar de imaginatia si iscusinta gradinarului.
In bordurile insorite se evidentiaza bine Gazania (Gazania splendens), Salvia (Salvia splendens) si Dalia (Dahlia pinnata), iar in zonele umbrite se pot planta Begonii (Begonia semperflorens), Impatiens (Impatiens walleriana) si Mimulus (Mimulus burnetti).
Jardinierele pot fi ornate cu flori de vara curgatoare Muscata (Pelargonium peltatum) cu flori colorate sau unicolore, cu Lobelia (Lobelia pendula) care se incarca cu multe floricele albastre, Bacopa (Bacopa monnieri) cu florile mici albe, Petunia (Petunia grandiflora) care are si ea flori de diverse culori sau Verbena (Verbena hibrida) care daca este udata regulat infloreste pana toamna tarziu.
Zonele cu sol nisipos, pietros si cu expozitie insorita pot fi ornate prin plantarea de Flori de piatra (Portulaca grandiflora) care se adapteaza perfect conditiilor de seceta.
Unele flori de vara Circiumaresele (Zinnia elegans), Gura leului (Antirrhinum majus), Creasta cocosului (Celosia argentea) pot fi utilizate ca flori taiate in vaze sau in aranjamentele florale.
Este foarte important ca dupa plantare sa nu uitati sa udati regulat florile de vara si sa le administrati fertilizant in apa de irigat macar o data pe saptamana pentru ca sa aveti o inflorire continua si abundenta. Rondurile, bordurile trebuie tinute curate de buruieni care concureaza cu florile de vara pentru hrana si lumina. Daca anotimpul de vara este ploios puteti sa va confruntati cu atacul de boli (micoze), iar daca vremea este uscata, secetoasa se inmultesc foarte repede paduchii de frunza (afidele) si tripsii, care sug seva plantelor, provocand deteriorarea acestora si pot duce la moartea florilor.