Probabil ca multi dintre dumneavoastra s-au intrebat ce inseamna cuvantul mulci?
Cuvantul mulci vine din limba engleza de la cuvantul mulch, care se refera la un strat de paie, rumegus sau resturi vegetale ce pot acoperi solul.
In cazul nostru, mulciul reprezinta acea scoarta naturala sau prelucrata din lemn, ce se utilizeaza la acoperirea solului din gradina noastra. Acoperirea se poate face pe suprafete mai mici sau mai mari, in functie de planul de amenajare peisagistica elaborat pentru spatiul din gradina.
Exista mai multe tipuri de mulci, precum: mulci din scoarta naturala si mulci din lemn vopsit. Mulciul are si rol decorativ, dar este important deoarece mentine umiditatea solului pe care este asezat, impiedica cresterea buruienilor si asigura aciditatea necesara plantelor sub care este pus (depinde de tipul de mulci).
Mulciul din scoarta naturala este obtinut din scoarta de copac, de obice din scoarta de rasinoase. Acesta este scoarta maruntita, de diverse dimensiuni. Culoarea este de obicei naturala, imitand foarte bine solul dar creand o imagine rustica, prin acoperire acestuia. Mulciul din scoarta naturala din rasinoase asigura aciditatea solului, mai ales pentru plantele iubitoare de sol acid.
Un alt tip de mulci este cel obtinut din lemn tocat, vopsit in mai multe culori.
De obicei se intalneste mulciul de culoare maro, rosie, galbena sau natur, insa de curand au aparut si alte variante de culori, precum: albastru, negru sau gri. Mulciul din lemn vopsit creaza o imagine mai rustica daca este utilizat in variantele clasice de culori, si o imagine moderna daca sunt folosite culorile moderne. Si acest tip de mulci este util, deoarece mentine la fel de bine umiditatea solului in juril plantelor, oferin si protectie impotriva buruienilor.
Repartizarea mulciului se face pe suprafete de diverse dimensiuni; acestea pot fi foarte mici sau dimpotriva, foarte intinse. Asezarea mulciului trebuie sa fie cat mai uniforma, pentru a nu se crea denivelari ale suprafetelor si pentru a crea o imagine frumoasa ochiului. De obicei, se recomanda asezarea mulciului intr-un strat de cca. 5 cm grosime, astfel se evita aparitia golurilor si nu li se da posibilitate buruienilor sa apara usor.
Pe langa rolul decorativ, mulciul previne eroziunea solului prin faptul ca previne infiltratiile ce favorizeaza descompunerea acestuia. El poate asigura protectia radacinilor plantelor, prevenind inghetarea suprafetei solului. Indiferent din ce tip de lemn este obtinut, mulciul, prin descompunere, asigura substantele nutritive necesare plantelor.
Compania Servicii Bistritene este producatoare de mulci, intr-o paleta variata de culori cat si intr-o gama variata de dimensiuni, adaptate la dorintele clientilor sai si poate asigura cantitati mari din acest produs la cerere.
Mulciul produs de compania nostra este de calitate superioara, realizat cu produse ecologice 100%si este ambalat in saci. Pentru a face o comanda de mulch va rugam sa intrati in magazinul online pentru mai multe detalii asupra culorilor si tipurilor de mulci disponibil.