Peleti din gunoi de pui in legumicultura

Utilizarea fertilizatorilor organici din peleţi  din gunoi de pui în legumicultură

Îngrăşământul universal organic se prezintă sub formă de peleţi şi are rolul de a stimula cresterea plantelor şi de a îmbunătăţi calitatea solului.

Peleţii din gunoi de  pui reprezintă cel mai bogat îngrăşământ natural, conţinând 4,5% azot, 2,7% fosfor şi 1,4% pe care le distribuie solului treptat, fără să crească concentraţia acestuia, spre deosebire de utilizarea proaspătă sau uscată a gunoiului de pui care este absorbit rapid în sol şi determină creşterea conţinutului de nitraţi şi încetinirea creşterii  plantelor.

Fertilizatorul din gunoi de pui se utilizează, în culturile de legume, de la începutul perioadei de creştere (după ce plantele s-au înrădăcinat, la 10-15 zile de la plantare) şi se stopează înainte cu 30 de zile de coacerea legumelor  şi de venirea temperaturilor toride de vară. De asemenea, se foloseste şi atunci când:

  • Partea de sus a frunzei este pală, iar cea de jos este galbenă deoarece planta are nevoie de azot;
  • Vârful şi marginile frunzei sunt galbele, pentru că indică lipsa de potasiu
  • Frunzele sunt de un verde mai închis la culoare, fiindcă reprezintă lipsa fosforului

Aplicarea fertilizatorului din gunoi de pui se poate realiza în diferite moduri:

  • aplicarea prin încorporare în primii 15-25 cm de sol ai terenului arabil pentru a-l asigura cu substanţe nutritive pentru întreg sezonul de vegetaţie(100 – 200 grame/metru pătrat),
  • aplicarea locală în cuiburi (50 – 80 de grame/plantă)
  • aplicarea pe rânduri(150g/1m2).

Pentru rezultate sigure, se recomandă udarea imediat după aplicarea îngrășământului universal pentru stimula acţionarea acestuia.

Modul în care acţionează fertilizatorul organic are ca rezultate: îmbunătăţirea structurii solurilor compacte şi creşterea capacităţii de reţinere a apei, atenuând astfel impactul negativ al secetei; inexistenţa seminţelor de buruieni, a patogenilor şi a paraziţilor, respectiv anularea autoîncălzirii sau a arderii spontane care sunt întâlnite în cazul folosirii gunoiului proaspăt.

Alte avantaje ale utilizării peleţilor  din gunoi de pui sunt perioada nelimitată de valabilitate, fara efecte secundare atunci când este expus la pielea deschisă datorită caracterului ecologic şi nontoxic şi nu în ultimul rând, nedegajarea unui miros neplăcut.

Ingrasamantul universal din peleti din gunoi  de pui reprezintă un fertilizator organic indispensabil care poate îmbunătăţii calitatea şi cantitatea culturii de legume din gradina Dumneavoastră.
Servicii Bistrițene vă oferă peleti din gunoi de pui ambalați la 4l și 20l pe care îi gasiți pe magazinul nostru online.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *