Intretinere sisteme de irigatie si iluminare gradina

Necesarul de apa al unei gradini nu mai este suficient prin nivelul precipitatiilor care cad in cursul unui sezon in special in zone inclinate.
De asemenea in cazul unei gradini construita intr-o zona cu panza freatica ridicata se impune realizarea unui sistem de drenaj al apelor in exces care dauneaza dezvoltarii plantelor si gazonului.De acea este recomandata instalarea unui sistem de udare in gradina casei, sistem care asigura necesarul de apa atat al plantelor din spatiul verde cat si necesarul de apa al suprafetei gazonate.
Irigarea plantelor se poate face atat prin utilizarea apei distribuita prin aspersoare dar mai eficienta este utilizarea sistemului de irigare prin picurare care asigura transportul apei prin conducta pana la radacina plantei vizate.Sistemul de irigare prin picurare este recomandat si pentru economia de apa care se realizeaza fata de sistemul clasic cu aspersoare cit si pentru posibilitatea de a uda plantele in tipul zilei cand consumul de apa in retea este scazut si exista presiune deoarece in timpul noptii creste consumul de apa pentru udare.

Irigarea suprafetelor cu gazon se realizeaza prin utilizarea aspersoarelor, aspersoare care dupa terminarea udarii coboara in sol, in acest mod nu ingreuneaza realizarea altor operatii de intretinere a gazonului sau a suprafetei irigate. Intretinerea sistemului de irigatie presupune corelarea consumului de apa al plantelor cu  nivelul precipitatiilor naturale . Curatarea periodica a instalatiilor de filtrare atit la intrarea in circuit cit si pe fiecare aspersor in parte, verificare bunei functionari a electrovanelor din sistem.
In cazul sistemelor dotate cu sistemul de fertirigare este necesara cumpletarea rezervorului cu fertilizanti. periodic se verifica amplasarea sistemului de irigare prin picurare pentru buna functionare, iar la finalul sezonului se face pregatirea pentru iarna repectiv golirea instalatiilor de apa
Sistemul de iluminare exterioara necesita verificarea periodica a etanseitatii  corpurilor de iluminat si curatarea lentilelor acestora , inlocuirea becurilor arse , setarea perioadelor de functionare in functie de sezon pentru evitare accidentelor din cauze imbatranirii elementelor din care este construit sistemul de iluminare.
Atat sistemele de irigatii ale plantelor cat si sistemele de iluminare exterioare din gradini si spatii verzi implica intretinerea de personal specializat care poate interveni in timp util in cazul aparitiilor problemelor, poate efectua reglaje in situatii particulare in cazul irigatiilor in zile foarte calduroase.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *